Wat is padel?

Wat is padel?

Padel is de snelst groeiende sport in Nederland en enorm leuk voor spelers van alle leeftijden. Padel is een racketsport die veel kenmerken van tennis en squash bevat. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rally’s en raakt daardoor steeds meer in trek bij tennissers, squashers en racketsport liefhebbers in het algemeen.
Padel is in Spanje en Zuid-Amerika razend populair en begint zich langzamerhand ook in Nederland te ontwikkelen tot een serieuze sport met een groeiend aanbod aan competities en toernooien. Het spel wordt gespeeld als dubbelteam op een veld dat is omgeven door een glazen wand en een hekwerk. Het spel wordt gekenmerkt door snelle actie waarbij reactievermogen en inzicht van essentieel belang zijn.

Hoe speel je padel?

Het speelveld van een padelbaan is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner (20 bij 10 meter) en heeft een omheining van glas en hekwerk. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Padel wordt over het algemeen in dubbelspel gespeeld en kan zowel binnen als buiten worden gespeeld.

Racket en ballen

Voor padel gebruik je een ander racket dan voor tennis. Het padelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof. In het racketblad, meestal rond, is een groot aantal gaten geboord zodat je minder last hebt van de luchtweerstand. Het racket wordt met een koordje om de pols bevestigd, zodat het niet kan rondslingeren.
De bal die je gebruikt bij padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder. De bal moet goed kunnen stuiten, officieel 135 tot 145 centimeter hoog als je hem van ver boven je hoofd (exact 254 centimeter staat in de regels) laat vallen. Kleding en schoeisel zijn voor tennis en padel hetzelfde.

Wat zijn de spelregels van padel?

De spelregels van padel lijken veel op die van tennis, zo moet de bal ook over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Opslaan doe je echter onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de glazen wand mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit mag ook weer via de glazen wand en levert vaak verrassende rallies op.
Padel speel je bijna altijd in dubbel-vorm. In het onderstaande filmpje worden de spelregels duidelijk uitgelegd.

Contact

Padel Club Alphen
Speelveld 1
5131 AW Alphen nb

Whatsapp ons:

Contactformulier

    × Hoe kan ik je helpen?