Introductie Padel

Padel is de snelst groeiende sport in Nederland en enorm leuk voor spelers van alle leeftijden. Padel is een racketsport die veel kenmerken van tennis en squash bevat. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rally’s en raakt daardoor steeds meer in trek bij tennissers, squashers en racketsport liefhebbers in het algemeen.

Padel is in Spanje en Zuid-Amerika razend populair en begint zich langzamerhand ook in Nederland te ontwikkelen tot een serieuze sport met een groeiend aanbod aan competities en toernooien.

Het spel wordt gespeeld als dubbelteam op een veld dat is omgeven door een glazen wand en een hekwerk. Het spel wordt gekenmerkt door snelle actie waarbij reactievermogen en inzicht van essentieel belang zijn.

Bekijk deze video eens.

Mocht je nu nog niet helemaal duidelijk hebben wat de spelregels zijn, dan kan je een les volgen bij Padel Club Alphen onder leiding één van onze ervaren trainers! Meer over lessen kan je hier vinden of lees hieronder meer over de regels.

Spelregels van Padel
Hier zijn de basisregels van padel:

1. Padelbaan

Padel wordt gespeeld op een rechthoekige baan die is omgeven door glazen wanden en hekwerk. De afmetingen van de baan zijn 10 meter breed en 20 meter lang.

2. Teams

Padel wordt gespeeld in dubbelspel, wat betekent dat er twee spelers aan elke kant van het net staan.

3. Padelracket

Spelers gebruiken een padelracket om de bal te slaan. Deze rackets zijn kleiner en hebben geen snaren zoals tennisrackets.

4. De Bal

Padel wordt gespeeld met een holle rubberen bal die vergelijkbaar is met een tennisbal, maar iets kleiner.

5. De Serve

Het spel begint met een onderhandse service die diagonaal over het net moet worden geslagen naar het diagonaal tegenoverliggende servicevak.

6. Servicevakken

Spelers moeten serveren vanaf het achterste servicevak en ontvangen in het voorste servicevak.

7. Serveervolgorde

De server begint de wedstrijd en moet bij elke service diagonaal naar het andere servicevak serveren. Na elke service wordt de serveerder de ontvanger, en de partner van de serveerder neemt de volgende servicebeurt.

8. Het Spel

Het doel van het spel is om de bal over het net te slaan en deze binnen de tegenstander’s baan te laten landen zonder dat de tegenstanders de bal correct kunnen terugspelen. Het spel gaat door totdat een van de teams een punt wint.

9. Puntentelling

Padel gebruikt dezelfde puntentelling als tennis, waarbij 15, 30, 40 en “game” worden gebruikt. Als beide teams 40 punten hebben, wordt er “deuce” genoemd. Vanaf daar moet een team twee opeenvolgende punten winnen om het spel te winnen.

10. Het Net

De bal moet over het net worden gespeeld zonder het net te raken. Als de bal het net raakt en in het correcte servicevak van de tegenstander belandt, wordt het punt gewoon voortgezet.

11. Uitballen

Als de bal buiten de baan wordt geslagen, verliest het team dat de bal heeft uitgeslagen het punt.

12. Spelregels voor de Wand

De glazen wanden en het hekwerk rondom de baan zijn in het spel. De bal kan worden gespeeld door deze tegen de wanden te laten stuiteren.

13. Double Bounce

Voordat de bal wordt teruggespeeld, moet hij één keer stuiten op de grond van de tegenstander. Dit betekent dat de bal na de service altijd minstens één keer moet stuiteren voordat hij wordt teruggespeeld.